L’any 1985 i, davant de la gran demanda que hi havia, la Demarcació de Girona va creure pertinent engegar a la ciutat un quart agrupament escolta i guia. La oportunitat de crear un projecte basat en l’educació en el lleure se li va oferir al barri de Vista Alegre. L’agrupament va agafar el nom del barri i la parròquia que el va acollir: “AEIG Santa Maria de Vista Alegre”. Tot i així, amb el pas dels anys el nom original es va anar deixant d’utilitzar. És per això que, després d’un procés participatiu on hi van participar infants i joves, famílies i caps es va decidir canviar el nom a AEIG Vista Alegre.

  

Gràcies a uns quants joves engrescats i l’ajuda del mossèn del barri el dia 30 de novembre de 1985, a les 4 de la tarda, els primers llops i daines van començar el cau. A partir d’aquest dia (i fins l’actualitat) hi ha hagut èpoques més difícils que altres. En alguns moments fins i tot ha perillat la supervivència, però amb l’esforç i el compromís de la gent ha pogut continuar endavant. A dia d’avui, el cau està format per més de 100 nens i nenes, més de 25 caps i un equip de pares implicats en les diferents comissions. Aquest creixement ha estat possible gràcies a la continuïtat que s’ha produït des de nen fins a cap.

 

L’agrupament sempre s’ha mantingut fidel al barri i ha conservats els mateixos locals: el cau de baix (del carrer de Morató i Grau) i el cau de dalt (del carrer de Vista Alegre). Antigament també havia disposat d’un espai cedit per la parròquia. Durant tota la trajectòria, el parc de Vista Alegre s’ha utilitzat com a punt de trobada i epicentre de la quotidianitat del cau. A més a més, l’agrupament no ha deixat mai de banda la col·laboració amb altres entitats i la participació en els diversos actes del barri.

EL FULARD

El fulard és un element que ens identifica com a agrupament. Cada escolta i guia rep el fulard en el moment en el qual entra al cau, i aquest l’acompanya en tot el seu recorregut per aquest. Cada cau té els seus propis colors, que el fan únic i reconeixible de cara als altres. En el nostre cas, els nostres colors representatius són el gris i groc. El gris és per la pedra nummulítica de Girona (tenint en compte la nostra ubicació sota la falda de les Pedreres) i el groc del sol quan es reflecteix a la pedra.

LA CAMISA

La camisa és un element que ens identifica per unitats: cada unitat té la camisa del seu color. Els colors són els representatius de cada unitat i són comuns a tot l’escoltisme i el guiatge. A diferència del fulard, un infant o jove va canviant la seva camisa en funció de la unitat on va (de la mateixa manera que els caps).

ESCOLTISME I GUIATGE

Des dels seus inicis el cau de Vista Alegre s’ha basat en la metodologia escolta per educar als infants, que té l’objectiu de “deixar el món millor del que l’hem trobat”. Una altra de les eines més importants d’aquest moviment és el projecte: els infants trien una iniciativa que volen dur a terme i van fent tot el procés fins a acabar-lo (o no). El projecte els permet ser crítics i intentar canviar el seu entorn, alhora que han de treballar el consens i l’autogestió per dur-lo a terme.

El mètode escolta, a més, es basa en cinc dinamismes que marquen la seva manera de treballar: el petit grup, el progrés personal, el joc institucional, la fraternitat universal i el compromís. Cada un d’ells es treballa implícitament en les activitats i dinàmiques de tot el curs.

Descobriu més sobre l’escoltisme i guiatge a la web de Minyons Escoltes i Guies de Catalunya.